Prajitura de vara
Prajitura de vara
Necesar
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri apa
50 g unt
5 linguri faina
1 lingura praf de copt
un varf de lingurinta colorant rosu.
Crema alba
500g lapte
200g zahar
100g mascarpone
100g unt
2 linguri amidon sau 2.5linguri faina
100ml lapte condensat
o foie de gelatina 5 g
Crema ciocolata
100ml lapte
100g ciocolata neagra
30g unt
fructe pentru decor
Glazura de ciocolata
5 linguri lapte
2 linguri cacaua
5 linguri zahar
1 lingura ulei
20g unt
50g ciocolata neagra
Proces tehnologic blat:
Separam albusul de galbenus, in albus adaugam apa si batem
mai intai la viteza minima 30 de secunde apoi marim viteza la maxim, pana am
creat o spuma densa tare, in acest moment adaugam zaharul si batem pana sa topit.Apoi
ne ocupam de galbenusuri, le batem impreuna cu untul pana s/au spumat bine de
tot. Incorporam masa de galbenusuri in cea de albusuri ajutandu-ne de o paleta,
amestecand de jos in sus. Ne straduim sa nu
amestecam prea dur ca sa ramana masa pufoasa. Apoi prin cernere adaugam faina
cu praful de copt. La fel cu spatula incorporam faina. Apoi adugam colorantul
si omogenizam totul.Impartim masa obtinuta in 2, coacem la 200g timp de 15
minute maxim, folosim un betisor pentru a observa daca este copt blatul.
Cuptoarele sunt diferite.. de aceea verificam, nu deschidem usa primele 15
min.Lsam sa se raceasca apoi cu ajutorul unui, pahar, ceasca sau cerc taiem
forma dorita diametru dorit, mie cu diametru unui pahar de suc mi/au iesit 18
bucati(9 montate).
Crema alba:
Punem 400 ml lapte la fiert impreuna cu zaharul.Intr/un
castron 100ml lapte impreuna cu amidonul omogenizam, cand laptele ajunge la
temperatura de aproape fierbere observam ca ies aburii insistent adaugam
compozitea cu amidon si cu un tel amestecam energic pana observam ca s-a
ingrosat crema. Atunci dam de pe foc mutam in alt vas rece si asteptam sa se
raceasca. Punem gelatina la hidratat intr/o ceasca cu apa.Punem intr/un ibric
50 ml lapte condesant si/l incalzim, cand i/l aducem la temperatuara de aproape
spre fierbere i/l dam de pe foc si adaugam gelatina.Cand laptele condensat s/a
racit i/l adaugam peste unt cu restu de lapte condensat ramas.Untul la
temperatura camerei i/l mixam la viteza minima cu laptele condensat, apoi din
crema de lapte adugam rand pe rand cate o lingura ,pana obtinem o crema densa pufoasa. Separat batem mascarpone.
Apoi le unim aceste doua creme si le omogenizam.
Crema de ciocolata
Punem laptele la foc cu ciocolata si unt,cand incepe sa se topeasca omogenizam energic cu un tel
pana la topirea uniforma a ciocolatei. D/am la frigider pentru 3 ore dupa
racire.Apoi batem cu mixeru mai intai la viteza minima apoi la maxim pana
obtinem o crema densa pufoasa.
Glazura:
Punem la foc laptele, zaharul cacaua si untul. Omogenizam
totul rapid cu telul fara sa fie cocoloase, nu ne lasam de mestecat pana nu
incepe sa fiarba si s/a ingrosat de o consistenta ca o smantana. In momentul
asta dam de pe foc adugam uleiul(pentru luciu) si ciocolata, omogenizam si este
gata de folosit. Daca o folosim mai tarziu o punem pe baie de aburi si o aducem
la consistenta dorita, daca vrems/o turna sa acoperim un strat uniform o lasam
de/o consistenta subtire, daca vrem s/a facem bordura dantelata o lasam de/o
consistenta mai groasa.
Montaj;
Luam o bucata de blat, punem crema de ciocolata, apoi blat
facem bordura cu glazura sau putem acoperi tot cu glazura si deasupra ornam cu
ajutorul unui pos crema alba.Aici tine de fantezia si dorinta dumneavoastra.
Aceste ducliuri le/am facut cu mare drag pentru oameni
dragi. Sunt foarte fine la gust.
Spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu