11 Retete de aluat de pizza

 



Rețeta 1


800 g făină

 

15 g drojdie

 

5 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

4 linguri ulei

 

500 ml apă

Mai întâi facem maiaua, drojdia cu apă și cele 5 linguri de zahăr, apoi 5 linguri de făină, se lasă la macerat până se spumează măcar 20 de minute, scopul macerării este trezirea fermentului din drojdie.

 

Apoi adăugăm sarea și făina, mixăm până aluatul nu se lipește de pereții vasului.

 

Acest tip de aluat este cel mai des folosit și îndrăgit și acest tip este unul napoletan. Pizza iese pufoasă și crocantă. La răcire nu se face biscuit.

 

La cuptorul pe vatră cu lemne se coace mai întâi în partea din față a cuptorului, pentru a- llăsa un pic să se umfle, apoi mutăm pizza mai la mijloc; când avem mai multe în cuptor le tot schimbăm locul, acest aluat nu se lasă doar pe o poziție.

Rețeta 2


1 kg făină

 

450 ml bere

 

50 ml apă

 

10 g drojdie

 

1 lingură zahăr

 

1 lingură sare

 

4 linguri ulei de măsline

Această rețetă este potrivită pentru pizza de tip roman, frumusețea acestui aluat este nuanța maro- arămiu care o prinde la coacere, este foarte aromat, se coace repede pe cuptor pe vatră, aluatul se poate folosi chiar la 15 minute după ce a fost făcut. Acest aluat este ca o mână de salvare în momentele când s- aterminat aluatul și este

nevoie de altul și sala este plină de clienți – acest aluat vine în ajutor.

 

Sau și acasă: când vrem să facem o pizză rapid, acest aluat ne salvează.

 

Aici amestecăm drojdia cu bere și zahăr apoi adăugăm pe rând restul de ingrediente, le mixăm bine, lăsăm 15 minute și este bun de folosit

Rețeta 3

 

550 ml apă                                                    800 g făină

 

5 linguri zahăr                                            1 lingură scorțișoară

 

1 lingură sare                                              1 lingură griș

 

10 g drojdie                                                  5 linguri ulei

 

Acest aluat este perfect pentru pizza de tip napoletan, este un aluat destul de moale, care se lucrează bine cu mâna, sau este perfect pentru cuptor electric la tavă. Acest aluat este potrivit pentru pizzele dulci, este aromat, dulcișor și este destul de pufos. Se face mai întâi maiaua din apă, drojdie, zahăr, 5 linguri făină, lăsăm să se spumeze, apoi adăugăm restul de ingrediente. Se poate păstra la frigider în ladă de plastic sau saci culinari.

Rețeta 4

1 cartof de 100g

 

550 ml apă

 

3 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

4 linguri ulei

 

25 grame drojdie

 

900 g făină

Mai întâi se fierbe cartoful curățat în apă, apoi se mixează acest cartof tot cu apă până obținem o pastă de consistență mai groasă, în acest amestec adăugăm drojdia, zahărul și 5 linguri făină, lăsăm acest amestec până se spumează. Apoi adăugăm restul de ingrediente. Acest aluat este perfect și pentru tipul de pizza napoletan și pentru cel roman. frumusețea aluatului este în nuanța aurie pe care o dă cartoful și aluatul are bule în mijloc și coaja este crocantă. Pizza la răcire nu va avea consistență uscată de biscuit. Este perfect pentru pizza cu livrări la domiciliu – până ajunge la client, pizza nu întotdeauna se păstrează fierbinte – și acest tip de aluat nu va supăra clientul.

Rețeta 5

500 ml apă

 

2 linguri mălai

 

900 g făină

 

25 g drojdie

 

3 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

5 linguri ulei

 Acest aluat este potrivit pentru tipul de pizza romană, se lucrează ușor la sucitor, nu se lipește de blat, este perfect pentru fluxul mare de pizza. blatul este crocant, aluatul are o nuanță gălbuie de la mălai, este pe gustul clienților de pizza tip American.


Rețeta 6

500 ml apă carbogazoasă 15 g drojdie

 

3 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

900 g făină

 

5 linguri ulei

 Acest aluat este minunat pentru focaccia, pentru pizza care se coace pe vatră la cuptor pe lemne. Putem folosi și la pizza de tip napoletan și la pizza romană, diferența este în gramaj și în lucru, la napoletan o lucrăm cu mâna fără să aplatizăm aluatul, ușor, se lucrează și rapid. La cea romană cu sucitorul. Este un aluat aromat, exact de tip mediteranean. Aroma lui te duce direct cu gândul la marea mediterană și la uleiul de măsline.

Rețeta 7

500 ml apă

 

2 linguri oțet

 

5 linguri zahăr

 

20 g drojdie

 

1 lingură sare

 

5 linguri ulei

 Acest aluat este potrivit pentru pizza de tip roman, este pentru iubitorii pizzei subțiri și crocante. Se păstrează la frigider în lăzi de plastic sau în saci culinari.

Rețeta 8

500 g de iaurt sau lapte acru

 

2 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

20 g drojdie

 

800 g făină

 Se face maiaua din zer cu drojdie, apă, zahăr, 5 linguri făina. Se lasă până se spumează, apoi se adaugă restul de ingrediente. Aluatul se poate lucra peste o oră. Este aluat perfect pentru pizza romană, se potrivește și pentru cuptoarele cu tavă și pentru cuptoarele pe vatră. Este un aluat ușor și crocant la suprafață.

Rețeta 9

 

550 ml apă minerală                               800 g făină de grâu

 

1 lingură sare                                              3 linguri ulei

 

5 linguri zahăr                                            15 g drojdie

 

1 ou

 

Acest aluat se potrivește pentru orice tip de pizza și pentru orice tip de cuptor. Este un aluat ușor de lucrat și fără prea mari pretenții. Se pregătește maiaua din drojdie, apă, zahăr, 5 linguri de făină de grâu. Lăsăm până se spumează, apoi adăugăm restul de ingrediente. Se păstrează la rece în lăzi de plastic cu capac sau saci culinari.

 



Rețeta 10

800 g făină de secară

25 g drojdie

 

3 linguri zahăr

 

1 lingură sare

 

50 g semințe de floarea soarelui

 

50 g nuci măcinate

 

1 lingură ulei

 

500 ml apă carbogazoasă

 

Aceste aluat este preferat de vegetarieni, de cei care stau la dietă. Este un aluat dietetic care, combinat cu legume sau fructe, dă un gust minunat. Este ideal pentru orice tip de pizza, fie napoletană sau romană. Se face mai întâi maiaua din cantitatea de apă, drojdie, zahăr și 5 linguri făina. Când s- a spumat, adăugăm restul de ingrediente. Acest aluat se păstrează numai la rece, secara are o tentă acrișoară –dacă va sta mult la cald, aluatul va dospi prea mult și se va înăcri. deci, atenționez, acest aluat se păstrează la rece.

Rețeta 11

 

 

700 g făină de tapioca                           10 g praf de copt

 

50g făină de migdale                              2 linguri zahăr

 

450 ml apă minerală                              1 lingură sare

 

 

Aceste aluat este pentru cei alergici la gluten sau care preferă o dietă fără gluten. Este perfect combinată cu legume sau fructe sau nuci și ulei de măsline. Se coace foarte bine fie la tavă, fie în cuptor cu vatră.

 

Acum vreau să vă vorbesc un pic despre aluatul viu, aluatul adevărat al pizzei. Acest aluat se face din cultura vie de drojdie. Această cultură se obține prin fermentarea mai multor tipuri de făină, împreunate cu un ferment, fie el ferment animal sau vegetal. Acest proces are loc continuu.

 

Cum obținem aceste ferment natural: într- un vas punem 250 ml apă, 250 ml suc de măr, portocală sau alt fruct care fermentează, sau zer, lapte sau kefir, 6 linguri de zahăr, 1 lingură făină de grâu, 1 lingură făină de secară, 1 lingură făină de ovăz, 1 lingură făină de mălai, 1 lingură griș. Totul se amestecă, se acoperă și se lasă la loc călduț. În fiecare zi se adaugă câte o lingură de zahăr și una de făină. Culturile de drojdie se hrănesc cu zahăr și amidon. Acest proces durează 5 zile, deci în fiecare zi hrănim cultura cu zahăr și făina. Apoi, în ziua a 5- aputem folosi aceste amestec la aluatul nostru. La acest amestec mai adăugăm 300 ml apă, 4 linguri zahăr, 1 lingură sare, 5 linguri ulei și făină cam 900 g. Aluatul va avea o textură foarte elastică și netedă. Acest aluat crește mai greu prima dată. din acest amestec se păstrează cam 200 g de aluat la frigider – el este folosit a doua oară la fermentat. Adică nu mai facem alt ferment, el se folosește în loc de drojdie. La fiecare frământare vor deveni culturile tot mai puternice, important e să nu uitați să păstrați 250 g de aluat pentru aluatul următor. Cantitatea este dată pentru proporțiile de mai sus. Calculate în funcție de cantitatea care o produceți. Aceste aluat este o bijuterie de aluat pentru cuptorul pe vatră cu lemne. Vă asigur că merită tot efortul așteptării obținerii culturii vii de drojdie. Acest aluat este cu viață, pizzarul care este pizzar bun se va bucura de acest aluat. Se aruncă ușor, se întinde foarte repede. Gustul este gustul cel vechi de țară, de cuptor cu lemne. faceți această rețetă și nu veți regreta timpul așteptării.

 Un alt aspect extrem de important este ce am observat – această greșeală în pizzerii. dragii mei, aluatul, dacă după două zile nu s- a vândut, trecem cu el la malaxor, adăugăm peste el ingredientele din aluatul dorit, doar scădem drojdia, deci nu mai adăugăm drojdie, în rest totul după rețetă și malaxăm totul. Astfel am obținut alt aluat proaspăt. Am văzut cât se aruncă, aici putem mereu menține aluatul proaspăt în felul acesta. Economisim și drojdia, adică nu mai folosim. Un aluat deja dospit a creat în el ferment. dacă rămâne doar un pic de aluat, atunci adăugăm doar jumătate din cantitatea drojdiei din rețetă ca să- lajutăm pe cel care deja s- aformat. În Grecia și până în ziua de azi la țară se obișnuiește să se facă pâinea din aluat (prozimi) care este păstrat în frigider și o lună. și aluatul este mult mai elastic și mai gustos.



 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Idei de mancare pentru pranz.

Musaca cu legume