TIPURI DE ALUAT PENTRU PIZZA



Pizza este un produs care poate fi diversificat după gustul tuturor, dar, ca orice produs, are anumite reguli și anumiți pași care trebuie făcuți corect.

 

o să începem cu făină, aici alegem sortimentul cel mai înalt, diferite țări au diferite sortimente. nu înseamnă dacă este italienesc este și bun. Aici iarăși este o reclamă nefondată. Multe produse românești sunt peste cele italienești sau grecești ș.a.m.d. Aici n- am să fac discriminare, dar nici reclamă. făina trebuie să fie proaspătă, adică din anul curent; cu cât este mai veche, cu atât produsul finit va fi mai de proastă calitate, aluatul nu va crește așa cum trebuie, nu va fi elastic și se va lucra mai greu, și va avea o tentă de gust acrișor. făina, înainte de a o folosi trebuie cernută, cernerea se face nu numai pentru înlăturarea impurităților, dar și pentru oxigenare, de fapt acesta este rolul principal. foarte puțini pizzari respectă acest aspect. Se face totul pe fugă, că ești mereu alergat de către administrator să faci repede, dar nu și calitativ. În schimb pretenții apar atunci când anumiți clienți simt diferența de gust.

 

Următorul ingredient în aluat este uleiul – mulți spun că doar uleiul de măsline este bun –, am să- icontrazic: și uleiul de porumb este la fel de bun, și uleiul de floarea soarelui. Uleiul are rolul său, anume gustul crocant uleiul îl dă, prea mult ulei tot nu este bun, că deja face biscuit, usucă prea tare aluatul la coacere.

 

drojdia – aici totul devine și mai interesant. Un aluat foarte bun este din drojdie naturală, acele bacterii crescute natural, maiaua naturală schimbă gustul aluatului. Puține restaurante fac pizza cu maia naturală, cel puțin în România nu am întâlnit. În Italia mai sunt

care respectă acel principiu și- lțin secret, anume pentru a originaliza produsul finit.

 

Sarea – niciodată nu folosim sare iodată; pe lângă faptul că este toxică, deja dovedit de mulți strică și gustul.

 

zahărul este important în aluatul dospit deoarece cultura de drojdie se hrănește cu zahăr.

 

La partea lichidă – aici putem folosi apă, bere, apă minerală, chiar și zer.

 

Aluatul o să- l împărțim în două tipuri de aluat, avem aluat de pizza napoletan și aluat de pizza roman.

 

Pizza napoletană este cea mai apropiată de originea pizzei. Acest aluat este unul pufos, moale și elastic. Acest aluat se lucrează de mână, sucitorul la aluatul napoletan nu are ce căuta. și am să vă zic de ce. Atunci când lucrezi cu aluatul de tip napoletan, el este un aluat destul de moale, sucitorul scoate oxigenul din el și atunci la coacere nu va mai fi atât de pufos. El trebuie să fie un aluat pufos și ușor, cu brâul umflat și bile de aer în el. deasupra este crocant și în mijloc moale. Mulți încurcă acest aluat cu cel roman, și fac un aluat gumos.

 

Aluatul roman este un aluat elastic, mai ascultător decât cel napoletan, un pic mai gros și se poate lucra cu sucitorul. Este acel aluat la care pizza are grosimea un pic mai groasă decât clătita. Ideea că acest aluat este cel mai bun este de fapt una falsă ca să fie promovată. Mă întrebați de ce ar fi promovat acest aluat? Cu aluatul roman poate lucra și un bucătar cu mai puțină experiență, el se lucrează mai rapid, se coace mai repede, automat mai multe pizze vândute, salariu mai mic pentru că poate face și cineva fără prea multă îndemânare.

 

foarte mulți clienți au fost induși în eroare cu acest tip de aluat, ca să creadă că este mai puțin caloric, mai ales partea feminină a clientelei. Am să vă zic că și aici este un fals, cantitatea este aceeași, dragilor, caloriile sunt la fel, diferă doar procesul tehnologic și timpul de coacere. Aluatul napoletan se coace un pic mai lent față de cel roman.

 

Acum am să vă aduc mai multe rețete de aluat, probate pe diverse cuptoare, pe vatră, în tăvi, pe gaz, electric, pe lemne.



 

 

 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

11 Retete de aluat de pizza

Idei de mancare pentru pranz.

Musaca cu legume