duminică, 28 mai 2017

Prajitura de vara

Prajitura de vara
Necesar
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri apa
50 g unt
5 linguri faina
1 lingura praf de copt
un varf de lingurinta colorant rosu.

Crema alba
500g lapte
200g zahar
100g mascarpone
100g unt
2 linguri amidon sau 2.5linguri faina
100ml lapte condensat
o foie de gelatina 5 g
Crema ciocolata
100ml lapte
100g ciocolata neagra
30g unt

fructe pentru decor

Glazura de ciocolata
5 linguri lapte
2 linguri cacaua
5 linguri zahar
1 lingura ulei
20g unt
50g ciocolata neagra

Proces tehnologic blat:
Separam albusul de galbenus, in albus adaugam apa si batem mai intai la viteza minima 30 de secunde apoi marim viteza la maxim, pana am creat o spuma densa tare, in acest moment adaugam zaharul si batem pana sa topit.Apoi ne ocupam de galbenusuri, le batem impreuna cu untul pana s/au spumat bine de tot. Incorporam masa de galbenusuri in cea de albusuri ajutandu-ne de o paleta, amestecand de jos in sus. Ne straduim sa nu  amestecam prea dur ca sa ramana masa pufoasa. Apoi prin cernere adaugam faina cu praful de copt. La fel cu spatula incorporam faina. Apoi adugam colorantul si omogenizam totul.Impartim masa obtinuta in 2, coacem la 200g timp de 15 minute maxim, folosim un betisor pentru a observa daca este copt blatul. Cuptoarele sunt diferite.. de aceea verificam, nu deschidem usa primele 15 min.Lsam sa se raceasca apoi cu ajutorul unui, pahar, ceasca sau cerc taiem forma dorita diametru dorit, mie cu diametru unui pahar de suc mi/au iesit 18 bucati(9 montate).

Crema alba:
Punem 400 ml lapte la fiert impreuna cu zaharul.Intr/un castron 100ml lapte impreuna cu amidonul omogenizam, cand laptele ajunge la temperatura de aproape fierbere observam ca ies aburii insistent adaugam compozitea cu amidon si cu un tel amestecam energic pana observam ca s-a ingrosat crema. Atunci dam de pe foc mutam in alt vas rece si asteptam sa se raceasca. Punem gelatina la hidratat intr/o ceasca cu apa.Punem intr/un ibric 50 ml lapte condesant si/l incalzim, cand i/l aducem la temperatuara de aproape spre fierbere i/l dam de pe foc si adaugam gelatina.Cand laptele condensat s/a racit i/l adaugam peste unt cu restu de lapte condensat ramas.Untul la temperatura camerei i/l mixam la viteza minima cu laptele condensat, apoi din crema de lapte adugam rand pe rand cate o lingura  ,pana obtinem o crema densa pufoasa. Separat batem mascarpone. Apoi le unim aceste doua creme si le omogenizam.
Crema de ciocolata
Punem laptele la foc cu ciocolata  si unt,cand incepe sa se topeasca omogenizam energic cu un tel pana la topirea uniforma a ciocolatei. D/am la frigider pentru 3 ore dupa racire.Apoi batem cu mixeru mai intai la viteza minima apoi la maxim pana obtinem o crema densa pufoasa.

Glazura:
Punem la foc laptele, zaharul cacaua si untul. Omogenizam totul rapid cu telul fara sa fie cocoloase, nu ne lasam de mestecat pana nu incepe sa fiarba si s/a ingrosat de o consistenta ca o smantana. In momentul asta dam de pe foc adugam uleiul(pentru luciu) si ciocolata, omogenizam si este gata de folosit. Daca o folosim mai tarziu o punem pe baie de aburi si o aducem la consistenta dorita, daca vrems/o turna sa acoperim un strat uniform o lasam de/o consistenta subtire, daca vrem s/a facem bordura dantelata o lasam de/o consistenta mai groasa.

Montaj;
Luam o bucata de blat, punem crema de ciocolata, apoi blat facem bordura cu glazura sau putem acoperi tot cu glazura si deasupra ornam cu ajutorul unui pos crema alba.Aici tine de fantezia si dorinta dumneavoastra.

Aceste ducliuri le/am facut cu mare drag pentru oameni dragi. Sunt foarte fine la gust.
Spor la treaba!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu