Cozonac Romanesc
Cozonac
Necesar
1kg
faina de inalta calitate
300g
zahar
30g
drogdie
3oua
100g
unt
150ml
lapte
100ml
iaurt
o
protocala
o
lamaie
zahar
vanilat
fructe
confiate 50g
nuci
50g
Glazura
Zahar
1 pahar
Jelatina
1 lingura
Apa
6 linguri
Suca
lamie 1 lingura
Proces
tehnologic
Intr/un
vas pregatim maiaua; laptele cadut cu iaurtul zaharul, drogdia si jumătate din
cantitatea fainei le omogenizam impreuna. Lasam in jur de 40 minute pana s/a
spumat compozitea.Apoi spargem oule, si omogenizam cu inca jumătate din
cantitatea fainei ramase. Dam prin razatoare coaja de portocala si lamie, si le
incorporam acum si astea impreuna cu zaharul vanilat, punem adauga pentru
culoare frumoasa si sucul de la portocala.Untul i/l lasam la temperatura
camerei, cand avem untul moale incorporam cam 60 g de faina pana obtinem o masa
moale cremoasa.Dupa ce aluatul nostru incepe deja sa prinda viata incorporam
untul.Observa ce aluat am obtinut daca se lipeste de maini mai adaugam faina,
daca este usor moale dar nu se mai lipeste demaini atunci lasam asa. Fiecare
faina are anumite proprietati sunt unele care se absorb mai bine altele mai
putin. De aceea niciodata nu incorporam cu ochii inchisi toata faina.Lasam
aluatul acoperit cu prosop curat. Daca ati urmat pasii pana aici. Aluatul in
jur de 3 ore deja incepe sa.si arate fata frumoasa pufoasa.Sfatul meu este sa
nu/l boxati,metoda clasica. Aluatul i/l intindeti pe masa si usor i/l apasati
cumainele pana i/l faceti o foaie mare apoi i/l rulati ca o mare rulada si i/l
indoit in doua si/l lasati iarasi la crescut. Aceasta proceduar se face cam de
3 ori.Veti obtine un aluat frumos de tot si foarte usor de lucrat.
Punem
intr/un vas fructele ocnfiate impreuna cu apa calduta inainte de a incepe
lucrul cu aluatul pentru a fi moi.
Va prezint in filmulet cum montam cozonacul
romanesc.
Glazura
Punem glazura la hidratat cu 3 linguri de apa. Intr/un
vas punem la fiert 3 linguri de apa cu zaharul, lasam pana zaharul s/a topit.
Luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam pana s/a topit jelatina. Apoi cu
ajutorul unui mixer, mixam la maxim pana obtinem o crema alba lucioasa. Cu aceasta
crema decoram cozonacul nostru. Aceasta crema nu crapa cum este acea din albus
de ou.
Comentarii
Trimiteți un comentariu