duminică, 14 mai 2017

Frigarui asortate

Necesar:
1 kg carne(la alegere)
3 cepe
3 catei de usturoi
300 g carnati afumati
2 ardei
mirodenii(piper,scortisoara,nucusoara,oregano,busuioc)
2 frunze de dafin
jumate de pahar de vin
1 lingura sare
1 lingura zahar
betisoare de gratar

Proces tehnologic.
Intr/o oala punem la fiert 1 l apa, in care adaugam 1 lingura sare una zahar, ceapa tot cu coaja taiata in 4 bucati, usturoiul tot cu coaja(spalat inainte).Mirodeniile alese, frunza de dafin si fierbem tot pana da in clocot apa. Punem un cacap si lasam la macerat pana se raceste compozitea. Intre timp taiem cuburi carnea de dimensiunea dorita .Apoi adaugam carnea in maceratul nostru si dam la frigider pe 24 de ore.A doua zi tocam rondele carnatul,si patratele ardeiul.Si incepem montajul, o bucata de carne una de carnat si una de ardei, si repetem pana umplem betisorul.Le coacem fie in cuptor, fie direct pe gratar, vinul i/l folosim ca sa stropim carnea o data inainte dea o scoate de pe gratar.Pofta buna!


Farfale cu legume

Necesar
500 g farfale
250g ciuperci
2ardei capya(ardei rosu)
o ceapa
1 dovlecel
sare si piper
oregano si busuioc
ulei 5 linguri
1 lingura suc de lamaie
1 lingura de zahar

Proces tehnologic
Intr/o oala de 2 kg minim punem  apa la fiert cam 1.5 litri, cand apa a dat in clocot adaugam o lingurita de sare si adaugam farfalele noastre, le lasam sa fiarba cam 2 minute si inchidem focul, si punem capac la oala. Lasam farfalele acolo sa se umfle.Acum ne ocupam de legume:tocam cubulete dovlecelul, apoi tocam ardeiul fasaii subtiri, ceapa cubulete si ciupercile rondele. Incalzim intr/o tigaie uleiul si cand incepe sa faca bule aruncam legumele tocate, le sotam pana sau inmuiat bine, apoi adaugam sarea o lingura si una de zahar si lingura de suc de lamaie. Acum stoarcem farfalele si le adugam in masa de legume, si le amestecma bine si le lasam sa/si ia gustul de la legume, le sotam cam 5 minute. Cand am oprit focul adaugam oregano si busuioc.
Pofta buna!


Desert fin"Bulgari de zapada"

Necesar
4 oua
300g faina
250g zahar
100ml ulei(masline sau porumb)
1 praf de copt
un pic de sare
250 ml lapte condensat
50g unt
150g fulgi de cocos
coaja de la o portocala
3linguri de lichior(dupa dorinta)

Proces tehnologic
Intr/un bol separam albusurile de galbenusuri.Batem spuma albusurile impreuna cu zaharul, in alt bol batem spuma galbenusurile impreuna cu uleiul.In masa de albusuri incorporam cu o spatula galbenusurile, amestecand din jos in sus in forma rotunda, ca sa incorporam masa de galbenusuri fara sa taiem albusurile. In masa de oua adaugam faina inpreuna cu praful de copt prin cernere ajutandu/ne de spatula. Dupca am obtinut o masa spumoasa si aerata adaugam si coaja rasa de portocala.Intr/o tava forma care o dorim ca orcicum nu are importanta forma, tava o tapetam cu unt si un pic de faina sau punem o hartie de copt. Dam la cuptor la 180 de grade pentru 30 min. Nu deschidem usa primele 15 min.Dupa coacere, lasam sa se raceasca. Apoi cu ajutorul unui facalet sau blender sau cu manutele farmintam pandispanul nostru in farmituri, in masa aceasta adaugam laptele condensat,untul,lichiorul si ce arome mai dorim.Creiem o masa lipicioasa dar usor de modelat.Intr/un bol punem fulgii de cocos.Incepem sa modelam bulgarasii nostrii din masa lipicioasa si apoi ii tavalim prin cocos.Ii dam la frigider macar pe 5 ore ca produsele sa/si ia gustul unul de la altul, sau cum le zic eu sa se pupe bine...
Un desert foarte iubit de copii..Pofta buna! Si spor la treaba!!!

sâmbătă, 13 mai 2017

Aperitiv"tartine cu ton"

Necesar:
2 baghete frantuzesti
1 conserva de ton in ulei
100g cascaval tare
100g maioneza
1 ou fiert

Proces tehnologic
Taiem in felii subtiri baghetele si le dam in cuptor sa le aducem intr/o stare semi uscata.Ungem feliile reci cu maioneza, apoi punem un strat de ton,alt strat de ou dat prin razatoare, si ultimul strat de cascaval dat prin razatoare. Simplu nu?Dar gustul este excelent..Incercati..Pofta buna!

Prasini salata

O salata greceasca foarte delicoasa.
Necesar
Cascaval tare
salata roca
rosii confiate
crutoane
si cel mai important sosul

Proces tehnologic
Pregatim sosul;intr/un blender punem 250 ml rosii confiate,1 lingura mustar,100 ml otet alb,50 ml ulei de masline,200 ml ulei floarea soarelui,sare,piper. Apoi omogenizam tot pana obtinem o masa cremos lucioasa.
Montam dupa dprinta salata.
Aveti imaginea mai jos stilul grecesc de salata.

Cozonac Romanesc



Cozonac

Necesar
1kg faina de inalta calitate
300g zahar
30g drogdie
3oua
100g unt
150ml lapte
100ml iaurt
o protocala
o lamaie
zahar vanilat
fructe confiate 50g
nuci 50g

Glazura
Zahar 1 pahar
Jelatina 1 lingura
Apa 6 linguri
Suca lamie 1 lingura

Proces tehnologic
Intr/un vas pregatim maiaua; laptele cadut cu iaurtul zaharul, drogdia si jumătate din cantitatea fainei le omogenizam impreuna. Lasam in jur de 40 minute pana s/a spumat compozitea.Apoi spargem oule, si omogenizam cu inca jumătate din cantitatea fainei ramase. Dam prin razatoare coaja de portocala si lamie, si le incorporam acum si astea impreuna cu zaharul vanilat, punem adauga pentru culoare frumoasa si sucul de la portocala.Untul i/l lasam la temperatura camerei, cand avem untul moale incorporam cam 60 g de faina pana obtinem o masa moale cremoasa.Dupa ce aluatul nostru incepe deja sa prinda viata incorporam untul.Observa ce aluat am obtinut daca se lipeste de maini mai adaugam faina, daca este usor moale dar nu se mai lipeste demaini atunci lasam asa. Fiecare faina are anumite proprietati sunt unele care se absorb mai bine altele mai putin. De aceea niciodata nu incorporam cu ochii inchisi toata faina.Lasam aluatul acoperit cu prosop curat. Daca ati urmat pasii pana aici. Aluatul in jur de 3 ore deja incepe sa.si arate fata frumoasa pufoasa.Sfatul meu este sa nu/l boxati,metoda clasica. Aluatul i/l intindeti pe masa si usor i/l apasati cumainele pana i/l faceti o foaie mare apoi i/l rulati ca o mare rulada si i/l indoit in doua si/l lasati iarasi la crescut. Aceasta proceduar se face cam de 3 ori.Veti obtine un aluat frumos de tot si foarte usor de lucrat.
Punem intr/un vas fructele ocnfiate impreuna cu apa calduta inainte de a incepe lucrul cu aluatul pentru a fi moi.
 Va prezint in filmulet cum montam cozonacul romanesc.


Glazura
Punem glazura la hidratat cu 3 linguri de apa. Intr/un vas punem la fiert 3 linguri de apa cu zaharul, lasam pana zaharul s/a topit. Luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam pana s/a topit jelatina. Apoi cu ajutorul unui mixer, mixam la maxim pana obtinem o crema alba lucioasa. Cu aceasta crema decoram cozonacul nostru. Aceasta crema nu crapa cum este acea din albus de ou.





Cup cake


Cup Cake


Necesar:
300 g faina
200g zahar
4 oua
1 pachet zahar vanilat
1 pachet praf de copt
50 g unt
100ml iaurt

Crema
400ml frisca lichida
400g ciocolata neagra(sau alba)

Proces tehnologic:
Pentru aluat:Batem oule spuma impreuna cu zaharul, apoi adaugam iaurtul si untul omogenizam. Apoi adaugam treptat zaharul vanilat, praful de copt impreuna cu faina si omogenizam totul.
Avem nevoie de o tava pentru briose, turnam pana la jumatatea formei aluat.Se coc la 180 g fara sa deschidem usa cuptorului primele 15 minute. Le verificam cu o scobitoare.
 Crema se prepara cu o zi inainte de briose.
Punem la incalzit frisca, nu aducem pana la fierbere cand observam ca ies aburi adaugam cicolata, si luam de pe foc. Omogenizam ciocolata impreuna cu frisca. Lasam sa se raceasca . Apoi dam la frigider pentru a doua zi. A doua zi batem frisca pana obtinem o crema spumoasa si tare. Ornam cu un pus dupa dorinta. Acelas procedeu este cu ciocolata alba. Sau le puteti orna simplu cu frisca.




joi, 4 octombrie 2012

Gogosele cu lapte condensat

Faina 500 g
zahar 100 g
unt 30g
drojdie 25 g
apa 250 ml
lapte 50 ml
ulei 100 ml

Facem un aluat dospit din faina, apa drogdie cu 3 linguri zahar si jumate de lingura de sare. La framantare adaugam si 3 linguri de ulei. Ca sa fie bine facut aluatul i-l batem de blatul de lucru 10 ori aruncam aluatul de blat ca pe o minge. Lasama acoperit deasupra la un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul. Intre timp pregatim laptele condensat daca nu avem gata cumparat.Punem laptele cu zaharul la fiert intr-un vas inalt . Daugam si untul.Cand incepe a fierbe dam focul la mediu si mestecam pana observam ca amestecu nu mai face spuma si s-a ingrosat.Punem cratita in apa rece si vom observa cum laptele sa transformat in crema mai lichida.  
 Luam aluatul nostru i-l intindem de o grosime cam de 0.5 cm si cu ajutorul uunui paharut sau alta forma taiem gogosii. Intr-un vas cu ulei incalzit scufundam gogosii ii prajim pe ambele parti la un foc mediu. Dupa coacere adaugam laptele condensat peste gogosi.

Musaca cu legume

1 kg cartofi
400 g ciuperci
3 ardei grasi
3 oua
500 ml lapte
50 g unt
4 linguri faina
100 g cascaval
4 linguri ulei

Curatam cartofii si taiem pai, adaugam sare si cateva linguri de ulei amestecam bine tot si ii dam la cuptor pana se coc. Intre timp tocam ciuperci si ardeii . Prajim la foc mediu un pic ciupercile si ardeii sa fie semipreparate.In alta vas facem sosul besamel. Punem untu in tigaie cand sa topit adaugam faina prajim timp de 2 minute tot apoi adaugam laptele si amestecam iute pana se formeaza o crema. Dam la o parte de pe foc si adaugam ouale si 80 g de cascaval.
Scaotem din cuptor cartofii adaugam legumele semipreparate, peste care adaugam 20 de grame de cascaval date prin razatoare.Peste acest amestec adaugam besamelu. Se coace la 190 de grade pana la rumenire.

Desert grecesc

faina 1 kg
apa 500 ml
ulei 100 ml
zahar 250 g
gris 400 g
lapte 800 ml
arome de vanilie
miere 50 g
unt100g

Intr-un vas pentru aluat facem un aluat simplu ca pentru placinte. Deci punem faina adaugam apa, cu o lingura de zahar si una de sare plus 4 linguri de ulei. Framantam bine pana nu se lipeste de mana. Impartim aceste aluat in 4 parti. Formam 4 bile. Aceste bile le facem rotunde de un diametru de circa 15 cm, ungem fiecare blat cu ulei si le punem una peste alta.
 Intre timp preparam un gris din 800 ml lapte si grisul mentionat. Cand incepe sa fiarba laptele adaugam grisul si cu telu amestecam iute sa nu se lipeasca si sa nu formeze cocoloase.Dam la o parte grisul si ne apucam de montaj.
 Asternem in tava hartia de copt. Apoi pe blatul de lucru intindem cu mana usor blatul de aluat de dimensiunea tavii. Cu miscari atente punem blatul subtire in tava, peste primul blat punem blatul 2 . Peste aceste blaturi punem grisul uniform pe toata tava. Peste gris punem jumate din cantitatea untului. Peste gris punem blatul 3 si 4. Restul de unt il topim si il turnam uniform peste ambele blaturi.
 Incalzim cuptorul la 200 de grade.Coacem in jur de 35 de minute depinde de cuptor.
Intre timp pregatim siropul.Intr-o cratita turnam 80 ml apa si 230 g zahar si mierea. Lasam sa fiarba siropul pana observam ca amestecu sa ingrosat un pic si are culoarea cristalina .
Dupa ce scoatem din cuptor prajitura turnam siropul peste ea direct cand este fierbinte. Lasam 15 minute sa se imbibe desertu si se poate servi. Este bun si cald si rece.