sâmbătă, 13 mai 2017

Cozonac Romanesc



Cozonac

Necesar
1kg faina de inalta calitate
300g zahar
30g drogdie
3oua
100g unt
150ml lapte
100ml iaurt
o protocala
o lamaie
zahar vanilat
fructe confiate 50g
nuci 50g

Glazura
Zahar 1 pahar
Jelatina 1 lingura
Apa 6 linguri
Suca lamie 1 lingura

Proces tehnologic
Intr/un vas pregatim maiaua; laptele cadut cu iaurtul zaharul, drogdia si jumătate din cantitatea fainei le omogenizam impreuna. Lasam in jur de 40 minute pana s/a spumat compozitea.Apoi spargem oule, si omogenizam cu inca jumătate din cantitatea fainei ramase. Dam prin razatoare coaja de portocala si lamie, si le incorporam acum si astea impreuna cu zaharul vanilat, punem adauga pentru culoare frumoasa si sucul de la portocala.Untul i/l lasam la temperatura camerei, cand avem untul moale incorporam cam 60 g de faina pana obtinem o masa moale cremoasa.Dupa ce aluatul nostru incepe deja sa prinda viata incorporam untul.Observa ce aluat am obtinut daca se lipeste de maini mai adaugam faina, daca este usor moale dar nu se mai lipeste demaini atunci lasam asa. Fiecare faina are anumite proprietati sunt unele care se absorb mai bine altele mai putin. De aceea niciodata nu incorporam cu ochii inchisi toata faina.Lasam aluatul acoperit cu prosop curat. Daca ati urmat pasii pana aici. Aluatul in jur de 3 ore deja incepe sa.si arate fata frumoasa pufoasa.Sfatul meu este sa nu/l boxati,metoda clasica. Aluatul i/l intindeti pe masa si usor i/l apasati cumainele pana i/l faceti o foaie mare apoi i/l rulati ca o mare rulada si i/l indoit in doua si/l lasati iarasi la crescut. Aceasta proceduar se face cam de 3 ori.Veti obtine un aluat frumos de tot si foarte usor de lucrat.
Punem intr/un vas fructele ocnfiate impreuna cu apa calduta inainte de a incepe lucrul cu aluatul pentru a fi moi.
 Va prezint in filmulet cum montam cozonacul romanesc.


Glazura
Punem glazura la hidratat cu 3 linguri de apa. Intr/un vas punem la fiert 3 linguri de apa cu zaharul, lasam pana zaharul s/a topit. Luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam pana s/a topit jelatina. Apoi cu ajutorul unui mixer, mixam la maxim pana obtinem o crema alba lucioasa. Cu aceasta crema decoram cozonacul nostru. Aceasta crema nu crapa cum este acea din albus de ou.





Cup cake


Cup Cake


Necesar:
300 g faina
200g zahar
4 oua
1 pachet zahar vanilat
1 pachet praf de copt
50 g unt
100ml iaurt

Crema
400ml frisca lichida
400g ciocolata neagra(sau alba)

Proces tehnologic:
Pentru aluat:Batem oule spuma impreuna cu zaharul, apoi adaugam iaurtul si untul omogenizam. Apoi adaugam treptat zaharul vanilat, praful de copt impreuna cu faina si omogenizam totul.
Avem nevoie de o tava pentru briose, turnam pana la jumatatea formei aluat.Se coc la 180 g fara sa deschidem usa cuptorului primele 15 minute. Le verificam cu o scobitoare.
 Crema se prepara cu o zi inainte de briose.
Punem la incalzit frisca, nu aducem pana la fierbere cand observam ca ies aburi adaugam cicolata, si luam de pe foc. Omogenizam ciocolata impreuna cu frisca. Lasam sa se raceasca . Apoi dam la frigider pentru a doua zi. A doua zi batem frisca pana obtinem o crema spumoasa si tare. Ornam cu un pus dupa dorinta. Acelas procedeu este cu ciocolata alba. Sau le puteti orna simplu cu frisca.




joi, 4 octombrie 2012

Gogosele cu lapte condensat

Faina 500 g
zahar 100 g
unt 30g
drojdie 25 g
apa 250 ml
lapte 50 ml
ulei 100 ml

Facem un aluat dospit din faina, apa drogdie cu 3 linguri zahar si jumate de lingura de sare. La framantare adaugam si 3 linguri de ulei. Ca sa fie bine facut aluatul i-l batem de blatul de lucru 10 ori aruncam aluatul de blat ca pe o minge. Lasama acoperit deasupra la un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul. Intre timp pregatim laptele condensat daca nu avem gata cumparat.Punem laptele cu zaharul la fiert intr-un vas inalt . Daugam si untul.Cand incepe a fierbe dam focul la mediu si mestecam pana observam ca amestecu nu mai face spuma si s-a ingrosat.Punem cratita in apa rece si vom observa cum laptele sa transformat in crema mai lichida.  
 Luam aluatul nostru i-l intindem de o grosime cam de 0.5 cm si cu ajutorul uunui paharut sau alta forma taiem gogosii. Intr-un vas cu ulei incalzit scufundam gogosii ii prajim pe ambele parti la un foc mediu. Dupa coacere adaugam laptele condensat peste gogosi.

Musaca cu legume

1 kg cartofi
400 g ciuperci
3 ardei grasi
3 oua
500 ml lapte
50 g unt
4 linguri faina
100 g cascaval
4 linguri ulei

Curatam cartofii si taiem pai, adaugam sare si cateva linguri de ulei amestecam bine tot si ii dam la cuptor pana se coc. Intre timp tocam ciuperci si ardeii . Prajim la foc mediu un pic ciupercile si ardeii sa fie semipreparate.In alta vas facem sosul besamel. Punem untu in tigaie cand sa topit adaugam faina prajim timp de 2 minute tot apoi adaugam laptele si amestecam iute pana se formeaza o crema. Dam la o parte de pe foc si adaugam ouale si 80 g de cascaval.
Scaotem din cuptor cartofii adaugam legumele semipreparate, peste care adaugam 20 de grame de cascaval date prin razatoare.Peste acest amestec adaugam besamelu. Se coace la 190 de grade pana la rumenire.

Desert grecesc

faina 1 kg
apa 500 ml
ulei 100 ml
zahar 250 g
gris 400 g
lapte 800 ml
arome de vanilie
miere 50 g
unt100g

Intr-un vas pentru aluat facem un aluat simplu ca pentru placinte. Deci punem faina adaugam apa, cu o lingura de zahar si una de sare plus 4 linguri de ulei. Framantam bine pana nu se lipeste de mana. Impartim aceste aluat in 4 parti. Formam 4 bile. Aceste bile le facem rotunde de un diametru de circa 15 cm, ungem fiecare blat cu ulei si le punem una peste alta.
 Intre timp preparam un gris din 800 ml lapte si grisul mentionat. Cand incepe sa fiarba laptele adaugam grisul si cu telu amestecam iute sa nu se lipeasca si sa nu formeze cocoloase.Dam la o parte grisul si ne apucam de montaj.
 Asternem in tava hartia de copt. Apoi pe blatul de lucru intindem cu mana usor blatul de aluat de dimensiunea tavii. Cu miscari atente punem blatul subtire in tava, peste primul blat punem blatul 2 . Peste aceste blaturi punem grisul uniform pe toata tava. Peste gris punem jumate din cantitatea untului. Peste gris punem blatul 3 si 4. Restul de unt il topim si il turnam uniform peste ambele blaturi.
 Incalzim cuptorul la 200 de grade.Coacem in jur de 35 de minute depinde de cuptor.
Intre timp pregatim siropul.Intr-o cratita turnam 80 ml apa si 230 g zahar si mierea. Lasam sa fiarba siropul pana observam ca amestecu sa ingrosat un pic si are culoarea cristalina .
Dupa ce scoatem din cuptor prajitura turnam siropul peste ea direct cand este fierbinte. Lasam 15 minute sa se imbibe desertu si se poate servi. Este bun si cald si rece.

Salata de vinete

2 vinete medii
1 rosie
jumate de ceapa de marime medie
2 linguri de maioneza
1 catel de usturoi
sare si piper dupa gust

Spalam vinetele si le coacem la foc potrivit pana la rumenire. Le curatam de coaja si le punem sub pres la scurs pe 40 minute. Apoi le tocam cubulete, adaugam o rosie tocata cubulete si ceapa. Peste care adaugam maioneza sarea si piperu.


miercuri, 8 august 2012

Placinte cu ciuperci


  • ciuperci proaspete 500g
  • cascaval 200g
  • 1 ou
  • 1200 g faina
  • 350ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou
  • ulei 80ml
Aluatul: Faina cu apa zaharul, sarea si cu 3 linguri de ulei se framanta pana obtinem un aluat relativ moale usor de modelat.Tocam ciupercile marunt si cascavalul i-l maruntim fie razatoare, fie prin robot.Impartim in 7 parti egale si formam palinele, acoperim cu un prosop si lasam 10 minute sa se odihneasca. Intre timp tocam ciupercile.Apoi fiecare palina o facem foaie de 10 cm diametru si o ungem cu ulei apoi o punem pe un platou uns cu ulei in prelabil. Asa executam cu toate palinele punandu-le una peste alta. Dupa ce am terminat luam cu o miscare rapida si intoarcem foile ultima sa fie prima. Si luam foia si o intindem cat putem de tare apoi adaugam ciupercile peste care presaram cascaval. Rulam ca o rulada. Le coacem la 200 de grade. Inainte sa le punem la copt le ungem cu un ou batut. Pasii sunt asemanatori ca in reteta de aici aici pasii asemanatori doar umplutura difera

Baclava


  1. 200g nuci macinate
  2. 200g zahar
  3. 50g miere
  4. 250+80 ml apa
  5. faina 500 g
  6. sare 1 lingurita
  7. lamaie
  8. ulei 6linguri
  9. 1 ou
Fcem aluatul in felul urmator: in vasul de aluat turnam faina cu 250 de ml apa si 4 linguri ulei+3 linguri zahar si una sare. Framantam un aluat molicel usor de lucrat. Acest aluat i-l inpartim in 4 parti.Formam palinele , apoi cu ajutorul sucitorului intindem de un diamteru de 15 cm si le punem pe un platou ungandu-le cu ulei cand le punem una peste alta.Dupa ce am pregatit  tava in care vom pune rulourile trecem la treaba. Cat ne ocupam de rulouri punem la incalzit cuptorul la 200 de grade.Luam prima foaie o intidem cat putem de subtire, apoi acoperim presarand miezul de nuca macinat. Rulam ca o rulada. Asa facem cu toate foile. Le ungem cu ou si le dam la copt. Se coc in jur de 25 min, pana la rumenire. Intre timp ne ocupam de sirop. Intr-o cratita adaugam 80 ml de apa cu 200 g de zahar si mierea. Lasam sa fiaraba pana observam ca siropu sa legat cand observam ca spuma este groasa adaugam o lingurita de suc de lamaie. Dupa ce scoate rulourile din cuptor adaugam peste ele toata cantitatea de sirop sa stea asa sa balteasca siropul peste ele. Dupa 2 ore se pot taiea si servi.Pofta buna!
 Va prezint pasii in imagini mai jos;





chiftelute din peste


  • 500g fileu de peste ocianic sau altu
  • 1 ou
  • 100 g gris
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • sare ,piper si jumate de lingurita de zahar.
  • Mustar la alegere 1 lingurita
Adaugam toate ingredientele intr-un robot si malaxam pana obtinem o pasta. Din aceasta pasta formam chiftelutele si le prajim la foc mediu.

sâmbătă, 4 august 2012

Burgher cu ciuperci


  1. Chifla
  2. ciuperci proaspete 500 g
  3. 1 ou
  4. maioneza
  5. 1 rosie
  6. 4 cartofi mari
  7. gris 1 pahar
  8. 1 ceapa
  9. 2 catei usturoi
  10. sare si piper
  11. ulei pentru prajit
In robot adaugam ciupercile si le maruntim pana obtinem un amestec marunt. La fel procedam cu ceapa si usturoiul. In aceste amestecam adaugam oul si grisul, sarea si piperul. Cu ajutorul mixerului sau in robot batem bine toate ingredientele. Din acest amestecam formam chiftelute si le parjim in ulei fierbinte.Dupa ce am terminat cu chiftelutele preagtim cartofii, curatam, taiem fidelute si prajim. Apoi taiem chifla in jumate o ungem cu maioneza adaugam chifteluta, cartofii si o rosie taiata mai punem maioneza si burgheru este gata.