sâmbătă, 13 mai 2017

Cozonac Romanesc



Cozonac

Necesar
1kg faina de inalta calitate
300g zahar
30g drogdie
3oua
100g unt
150ml lapte
100ml iaurt
o protocala
o lamaie
zahar vanilat
fructe confiate 50g
nuci 50g

Glazura
Zahar 1 pahar
Jelatina 1 lingura
Apa 6 linguri
Suca lamie 1 lingura

Proces tehnologic
Intr/un vas pregatim maiaua; laptele cadut cu iaurtul zaharul, drogdia si jumătate din cantitatea fainei le omogenizam impreuna. Lasam in jur de 40 minute pana s/a spumat compozitea.Apoi spargem oule, si omogenizam cu inca jumătate din cantitatea fainei ramase. Dam prin razatoare coaja de portocala si lamie, si le incorporam acum si astea impreuna cu zaharul vanilat, punem adauga pentru culoare frumoasa si sucul de la portocala.Untul i/l lasam la temperatura camerei, cand avem untul moale incorporam cam 60 g de faina pana obtinem o masa moale cremoasa.Dupa ce aluatul nostru incepe deja sa prinda viata incorporam untul.Observa ce aluat am obtinut daca se lipeste de maini mai adaugam faina, daca este usor moale dar nu se mai lipeste demaini atunci lasam asa. Fiecare faina are anumite proprietati sunt unele care se absorb mai bine altele mai putin. De aceea niciodata nu incorporam cu ochii inchisi toata faina.Lasam aluatul acoperit cu prosop curat. Daca ati urmat pasii pana aici. Aluatul in jur de 3 ore deja incepe sa.si arate fata frumoasa pufoasa.Sfatul meu este sa nu/l boxati,metoda clasica. Aluatul i/l intindeti pe masa si usor i/l apasati cumainele pana i/l faceti o foaie mare apoi i/l rulati ca o mare rulada si i/l indoit in doua si/l lasati iarasi la crescut. Aceasta proceduar se face cam de 3 ori.Veti obtine un aluat frumos de tot si foarte usor de lucrat.
Punem intr/un vas fructele ocnfiate impreuna cu apa calduta inainte de a incepe lucrul cu aluatul pentru a fi moi.
 Va prezint in filmulet cum montam cozonacul romanesc.


Glazura
Punem glazura la hidratat cu 3 linguri de apa. Intr/un vas punem la fiert 3 linguri de apa cu zaharul, lasam pana zaharul s/a topit. Luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam pana s/a topit jelatina. Apoi cu ajutorul unui mixer, mixam la maxim pana obtinem o crema alba lucioasa. Cu aceasta crema decoram cozonacul nostru. Aceasta crema nu crapa cum este acea din albus de ou.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu