joi, 4 octombrie 2012

Desert grecesc

faina 1 kg
apa 500 ml
ulei 100 ml
zahar 250 g
gris 400 g
lapte 800 ml
arome de vanilie
miere 50 g
unt100g

Intr-un vas pentru aluat facem un aluat simplu ca pentru placinte. Deci punem faina adaugam apa, cu o lingura de zahar si una de sare plus 4 linguri de ulei. Framantam bine pana nu se lipeste de mana. Impartim aceste aluat in 4 parti. Formam 4 bile. Aceste bile le facem rotunde de un diametru de circa 15 cm, ungem fiecare blat cu ulei si le punem una peste alta.
 Intre timp preparam un gris din 800 ml lapte si grisul mentionat. Cand incepe sa fiarba laptele adaugam grisul si cu telu amestecam iute sa nu se lipeasca si sa nu formeze cocoloase.Dam la o parte grisul si ne apucam de montaj.
 Asternem in tava hartia de copt. Apoi pe blatul de lucru intindem cu mana usor blatul de aluat de dimensiunea tavii. Cu miscari atente punem blatul subtire in tava, peste primul blat punem blatul 2 . Peste aceste blaturi punem grisul uniform pe toata tava. Peste gris punem jumate din cantitatea untului. Peste gris punem blatul 3 si 4. Restul de unt il topim si il turnam uniform peste ambele blaturi.
 Incalzim cuptorul la 200 de grade.Coacem in jur de 35 de minute depinde de cuptor.
Intre timp pregatim siropul.Intr-o cratita turnam 80 ml apa si 230 g zahar si mierea. Lasam sa fiarba siropul pana observam ca amestecu sa ingrosat un pic si are culoarea cristalina .
Dupa ce scoatem din cuptor prajitura turnam siropul peste ea direct cand este fierbinte. Lasam 15 minute sa se imbibe desertu si se poate servi. Este bun si cald si rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu